На гости при ROMKOM.

 

Добре дошли на всички, които не са безразлични към Българския език и запазването му в Световното Информационно Пространство (село), останалите - да вървят да слушат чалга, това не е за тях.

 

Много програмисти или така наречени напреднали потребители се хвалят, че знаят английски език. Много от тях създават програми на разни езици (предимно на английски), забравяйки, че са горди граждани на Република България. Или  пък може би с българския са толкова зле, че чак ги е срам да се изявяват с него?... Даже се случва и това, че е написана хубава програма, написана от наши сънародници, но по премълчаване се зарежда английската версия (по принцип, това е така) и някакси забравят да напишат и присъединят български езиков модул за интерфейса и българска помощ (help).

От друга страна много потребители, дори когато има поддръжка на български език си слагат англоезичната система, може би за да афишират гордо, че знаят и ползват  английски език.

 

Две мнения няма, трябва да се знаят чужди езици, особенно след като системата е изградена именно на английски, но не до такава степен... Стига се дотам, че че на английски е написано много кадърно, а на родния български две смислени изречения няма. Мога с увереност да кажа, че такива хора обикновенно не знаят достатъчно добре и английски. Истински знаещите хора никога не афишират своите знания, най-малкото за да не рискуват авторитета си. Например моя  позната знае 16 езика, при това повечето ги владее като майчиния си български език но на компютъра и е инсталирана българската версия на Windows (макар и да не е качествена).

 

Този сайт съществува благодарение на чистия ентусиазъм на администратора, членовете на клуба и просто посетителите на които не им е безразличен българския език. При това никой не получава нищо за изразходвания си труд и време, затова  не съдете строго всеки материал, който е изложен тук.

 

Разбира се страната в която сме се родили и живеем е малка и не е върха на сладоледа но не бива да позволяваме да ни игнорират, нас хората които живеем в нея. Просто всички ние българите по чиста случайност сме се оказали жители на тази държава (и нейни роби-данъкоплатци - ей насита нямат тия).

 

В този раздел на сайта ще намерите материали, които е предоставил за вас Ромком, ако нещо е непонятно или има грешки, или искате да се добави нещо, моля напишете ми.

 

В момента в моя раздел са представени две статии по редактирането на файлове за помощ и справки HLP и СНМ.

 

 

Разработка на помощни (справочни) системи (създаване на файлове .hlp)

Файловете за помощ (справка)  .HLP се създават със средствата на Windows, затова особенно програмно осигуряване не е нужно, достатъчно е да имате MS Word и MS Help Workshop. Разбира се може да използвате и мощния програмен продукт Help & Manual, но тогава ще трябва да си свалите и инсталирате на компютъра не один-два мегабайта, а ако не ме лъже паметта, около 50-60 МБ.

 

Създаване или редактиране на файл за помощ (справка) във формат CHM.

Файлът за помощ (справка) CHM - това е компилирани в едно цяло файлове HTML. Ще започна с това, че ако го редактираме, то първо трябва да го „разглобим” и след това отново да го „сглобим”. Затова е нужно да си свалим  безплатната програма-компилатор MS HTMLHelp WorkShop (3500 KB).

По-добре да не се размотаваме с общи фрази, а да опишем всичко с един пример.