Защото Интернет е важно нещо!

LAN software

Direct Connect     ** препоръчваме **
DC++
Най-разпространената file-sharing програма. С нея можете да обменяте файлове и да чатите с останалите потребители. Има търсачка. Показва кой е онлайн, колко и какви файлове е споделил. Автоматично продължава прекъснати трансфери. Позволява публичен (като irc) и частен (като icq) чат между потребителите. Българският сървър (hub) е на адрес dc.bol.bg.
Свалете си програмата DC++ (2MB) и я инсталирайте. Въведете dc.bol.bg в полето Manual connect address в секция Public hubs, после щракнете с десен бутон върху tab-а BOL.BG, който ще се отвори и изберете Add To Favorites. Във File / Settings / Sharing въведете папките, които желаете да споделите с другите потребители.
Версия за Linux: QuickDC (KDE), DCTC (console).
Ако имате въпроси, задайте ни ги във форума

eMule (eDonkey)
http://mp3.bol.bg/edonkey/
Досега бяхме свикнали Интернет да е еднопосочна медия - файловете стоят на някой сървър, а ние ги сваляме от там. Но това означава, че информацията е централизирана и някой може да упражнява контрол върху нея (например да следи кой какво сваля). С eDonkey посоката се обръща - файловете се намират върху компютрите на потребителите и се обменят директно от потребител към потребител (peer-to-peer), без данните да минават през централизиран сървър.

FlashGet
http://files.bol.bg/internet/flashget1.3/
Продължава прекъснати download-и, ускорява трансфера като разделя файловете на части, позволява лимитиранен а скоростта на трансфер (например за да не си запълните цялата връзка с един download).

TotalCopy http://files.bol.bg/lan/TotalCopy/
Усъвършенствана версия на функцията "copy" в Windows. Позволява продължаване на прекъснати копирания (например ако съседът си изключи компютъра докато сваляте филм от него), лимитиране на скоростта на копиране, пауза на копирането и др. Върши работата на download manager-ите (FlashGet), но не за ftp и http, a за копиране от локална мрежа.

Copy Handler
http://files.bol.bg/lan/CopyHandler/
Като Total Copy, но трябва да е винаги пусната (в system tray) и атоматично продължава копиранията след рестартирване на компютъра (например ако спре тока).

LANster
http://files.bol.bg/lan/LANster/
Претърсва цялата локална мрежа (всички компютри в Network Neighborhood) за даден вид файлове: *.mp3, *.avi и т.н. несравнимо по-удобно, отколкото да отваряте всеки един компютър по отделно и да се ровите в директориите им. А и освен това открива компютри и директории, които понякога не се виждат в Network Neighborhood

ShareScan
http://files.bol.bg/lan/ShareScan/
Търсии браузва (като windows explorer) всички компютри в локалната мрежа (Network Neighborhood). Тъй-като пази списък на намерените файлове, повторното пускане на програмата (респективно новото търсене на файлове) е доста бързо. Има вграден downloader и може да сваля един файл едновременно от няколко места, ако го има на повече от един компютър в мрежата. Може да сканира не само вашата локална мрежа, но и други LAN-ове по зададено първо и последно IP.

Intranet Chat
http://www.bol.bg/chat/
iChat е малка програмка подобна на icq и irc, която може да се използва както за кратки съобщения (instant messaging като icq), така и за частни чатове и стаи (тук се наричат линии), както в IRC. Основното предимство на програмата е нейният изключително малък размер и лекотата на използване. Програмата стои минимизирана в system tray. Целта й не е да замени irc или icq, а да е малка и лесна, за да можете да я дадете на приятелите и колегите и бързо да си организирате чат-среща.